Simptomi HS-a

HS se najcesce javlja oko folikula dlake gde se nalaze i mnogobrojne lojne zlezde i to ispod pazuha, na preponama i oko analnog otvora (Ave Anus). Moze se javiti i na onim delovima tela gde dolazi do trljanja koze pri pokretima - sa unutrasnje strane butina, ispod dojki ili izmedju guzova. HS se moze javiti na jednom ili vise mesta na telu.

Simptomi i rani znaci HS-a:

- mala udubljenja u kozi ispunjena mitiserima, cesto vecim brojem istih

- jedan ili vise crvenih, osetljivih cireva ispunjenih gnojem. Cirevi cesto rastu, otvaraju se i iz njih curi gnoj. Iscedak cesto moze biti neprijatnog mirisa. Uz pojavu cireva cesto ide i svrab, osecaj toplote i preterano znojenje.

-  Bolni cvorovi velicine zrna graska koji rastu pod kozom. Ovi tvrdi cvorovi mogu biti nepomicni godinama, ali se mogu i uvecati i upaliti.

- Bolne izrasline ili cirevi iz kojih neprestano curi tecnost. Do zarastanja dolazi vrlo sporo, ako ikada i dodje, sto cesto dovodi do stvaranja oziljaka i kanala pod kozom.

HS najcesce pocinje u pubertetu sa pojavom pojedinacnog, bolnog cira koji traje nedeljama ili mesecima. Kod nekih ljudi bolest se progresivno pogorsava i pogadja dodatne delove tela. Kod drugih HS moze postojati samo u blazem obliku. Simptomi se pogorsavaju prekomernom telesnom tezinom, stresom, hormonskim promenama, toplotom ili preobilnim znojenjem.

Kada je neophodno posetiti lekara? (Sto se tice Srbije, idite iskljucivo kod strucnih dermatologa. Predlazem VMA i Dermatovenerolosku kliniku u Beogradu)

Blazi slucajevi HS-a mogu se resavati i kod kuce uz odgovarajuce mere. Medjutim, ako se stanje ne popravlja u roku od nedelju-dve, pojavljuje se cesto uz bolove i na vise mesta - obratite se svom lekaru ili dermatologu. (Tesko da ce lekari opste prakse u Srbiji to znati, o ginekolozima i da ne pricam, zato pravac kod dobrog dermatologa). Za resavanje ovog problema najcesce je neophodan medicinski tretman lekovima ili aperacijom.

Нема коментара:

Постави коментар