Sta je HS (HZLZ) ?


Hidradenitis suppurativa je nezarazno hronicno oboljenje apokrinih zlezda (jedne vrste znojnih zlezda koje se nalaze na odredjenim delovima tela). Iz nepoznatih razloga, kod osoba koje pate od hidradenitisa dolazi do zapusenja apokrinih zlezda. To dovodi do stvaranja oziljaka i gnojnih rana u predelu ispod pazuha, na preponama, analnom delu i unutrasnjoj strani butina. Kod zena se cesto javlja i ispod dojki. Slicno je aknama koje su takodje jedna vrsta oboljenja lojnih zlezda. Hidradenitis se cesce javlja kod ljudi koji su imali akne. U pitanju moze biti i neobicna vrsta akni svojstvena odraslima. 

Hidradenitis se javlja duboko u kozi oko lojnih zlezda i folikula dlake. Cesto se javlja sa pocetkom puberteta, traje godinama i vremenom se pogorsava. Rana dijagnoza i lecenje pomazu kod ublazavanja simptoma sprecavanja pojave novih rana.

HS se javlja u TRI faze. Neophodan je pouzdan metod procene ozbiljnosti HS-a pre svega zbog sirokog spektra klinicke ozbiljnosti, tezih posledica kvaliteta zivota i raznolikost i dostupnh nacina lecenja.  Procena treba da obuhvati broj, vrstu i velicinu rana, razvoj bolesti, bolove i posledice kvaliteta zivota pacijenta. Tako sveobuhvatan instrument jos uvek ne postoji, ali poznata su dva uspesna pokusaja da se pacijenti koji boluju od HS-a klasifikuju prema ozbiljnosti oboljenja:

Harlijev sistem je, istorijski gledano, prvi predlozeni sistem klasifikacije pacijenata sa koznim oboljenjima (psorijaza, akne, HS). Harli je podelio pacijente u tri grupe uglavnom na osnovu rasirenosti i velicine oboljenja i sinusa (kanala). To je proslosti korisceno kao osnova za klinicke probe i predstavlja dobru osnovu u odredjivanju terapije. Sledece tri faze zasnovane su na Harlijevom faznom sistemu koji je jednostavan i oslanja se na subjektivnu prosirenost obolelog tkiva pacijenta:
I faza - jedan ili vise cireva bez formiranja oziljaka ili potkoznih kanala. (nekoliko manjih delova sa retkim upalama; moze se pogresno proceniti kao akne)
II faza - periodicna pojava cireva, jednog ili vise udaljenih rana sa formiranjem potkoznih kanala. (Ceste upale ogranicavaju kretanje i mogu zahtevati manje operacije kao sto su incizija i drenaza)
III faza - velika ili srednja zahvacenost dela koze sa povezanim kanalima i cirevima. (upale koje dovode do formiranja cireva velicine loptica za golf, ponekada i bejzbol loptica; pojava brazda ukljucujuci i potkozne kanale infekcije (vidi fistule). U ovoj fazi pacijenti evidentno ne mogu da funkcionisu)







Нема коментара:

Постави коментар